Wakacje powoli dobiegają końca, ale upały nie odpuszczają. Z tego względu wciąż jestem w klimacie dań-dla-ochłody. A że ostatnio Michał przywiózł od rodziców świeże warzywa, to szybko to wykorzystałam. Tym razem padło na chłodnik z cukinii i ogórków, standardowo na skyrze, bo wciąż, ekhem, ubiałkawiam, jak mogę.
Ten błyskawiczny w przygotowaniu chłodnik wyszedł bardzo lekki, delikatny i — jak większość rzeczy, które przygotowuję — odrobinę pikantny. Czuć w nim tę świeżość (wiem, że podobnie pisałam o wysokobiałkowym chłodniku z buraków, ale nic nie poradzę na to, że dla mnie ogórki gruntowe mają smak świeżości) i lato, nic, tylko się chłodzić. A poza tym to mniam i tyle.
Chłodnik z cukinii i ogórków — lista składników
Z podanej ilości składników wyszło ok. 1750 ml chłodnika, czyli 4 solidne porcje.
Makro 1 porcji: 135 kcal, B: 12,7 g, T: 2,6 g, W: 16 g. Znaczy: absolutnie niskokaloryczne jedzonko.
Lista składników:
- Ogórki gruntowe — 750 g po obraniu,
- Cukinia żółta — 460 g,
- Liście szpinaku — 20 g,
- Czosnek — 4 spore ząbki,
- Listki bazylii — garść,
- Skyr pitny naturalny — 500 ml,
- Sok z cytryny — łyżeczka,
- Sól, pieprz — wg uznania.
Chłodnik z cukinii i ogórków — przygotowanie
1. Ogórki obieramy i — jeśli są duże — kroimy na mniejsze części.
2. Odkrajamy twardsze końcówki cukinii i kroimy ją na plastry.
3. Ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy nożem.
4. Wszystkie warzywa umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy skyr i blendujemy na gładko. U mnie nie wszystko weszło od razu, dlatego najpierw zblendowałam większą część, a potem dorzuciłam do niej resztę ogórków i cukinii.
5. Wyciskamy do chłodnika sok z cytryny i przyprawiamy do smaku.
6. W teorii już gotowe, ale warto przelać do garnka i schłodzić w lodówce.
Uwagi, rady, pomysły i inne takie
- Blendowałam w blenderze kielichowym, ale blender typu żyrafa też to ogarnie, tylko będziemy potrzebować więcej cierpliwości.
- Nie musimy przygotowywać kremu. Chłodnik z cukinii i ogórków możemy też przygotować w wersji z farfoclami. Bazylię i szpinak siekamy, cukinię i ogórki ścieramy na tarce na wiórki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Zamiast bazylii możemy użyć np. koperku i/lub pietruszki.
- Na zdjęciu na górze chłodnik podany z liśćmi szpinaku i łyżeczką oleju z pestkami dyni po suszonych pomidorach. Takie połączenie jest idealne, ale równie dobrze sprawdzą się m.in. same pestki dyni, orzechy nerkowca albo pokruszone migdały.
- Przy takich proporcjach chłodnik jest dość luźny. Jeżeli chcemy gęstszy, bardziej kremowy, możemy część skyru pitnego zamienić na zwykły albo na jogurt grecki.
- Jeżeli nie zależy nam na dobijaniu białka, chłodnik równie dobrze można zrobić z kefirem albo zwykłym jogurtem.
Mam nadzieję, że ten chłodnik z cukinii i ogórków spełni swoje zadanie. A dla ochłody polecam również — tym razem na słodko — sorbet brzoskwiniowo-ananasowy.