Wakacje powoli dobiegają końca, ale upały nie odpuszczają. Z tego względu wciąż jestem w klimacie dań-dla-ochłody. A że ostatnio Michał przywiózł od rodziców świeże warzywa, to szybko to wykorzystałam. Tym razem padło na chłodnik z cukinii i ogórków, standardowo na skyrze, bo wciąż, ekhem, ubiałkawiam, jak mogę. 

Ten błyskawiczny w przygotowaniu chłodnik wyszedł bardzo lekki, delikatny i — jak większość rzeczy, które przygotowuję — odrobinę pikantny. Czuć w nim tę świeżość (wiem, że podobnie pisałam o wysokobiałkowym chłodniku z buraków, ale nic nie poradzę na to, że dla mnie ogórki gruntowe mają smak świeżości) i lato, nic, tylko się chłodzić. A poza tym to mniam i tyle. 

Chłodnik z cukinii i ogórków — lista składników 

Z podanej ilości składników wyszło ok. 1750 ml chłodnika, czyli 4 solidne porcje. 

Makro 1 porcji: 135 kcal, B: 12,7 g, T: 2,6 g, W: 16 g. Znaczy: absolutnie niskokaloryczne jedzonko. 

Lista składników: 

  • Ogórki gruntowe — 750 g po obraniu, 
  • Cukinia żółta — 460 g, 
  • Liście szpinaku — 20 g, 
  • Czosnek — 4 spore ząbki, 
  • Listki bazylii — garść, 
  • Skyr pitny naturalny — 500 ml, 
  • Sok z cytryny — łyżeczka, 
  • Sól, pieprz — wg uznania. 

Chłodnik z cukinii i ogórków — przygotowanie

1. Ogórki obieramy i — jeśli są duże — kroimy na mniejsze części. 

2. Odkrajamy twardsze końcówki cukinii i kroimy ją na plastry. 

3. Ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy nożem. 

4. Wszystkie warzywa umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy skyr i blendujemy na gładko. U mnie nie wszystko weszło od razu, dlatego najpierw zblendowałam większą część, a potem dorzuciłam do niej resztę ogórków i cukinii. 

5. Wyciskamy do chłodnika sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. 

6. W teorii już gotowe, ale warto przelać do garnka i schłodzić w lodówce. 

Uwagi, rady, pomysły i inne takie

  • Blendowałam w blenderze kielichowym, ale blender typu żyrafa też to ogarnie, tylko będziemy potrzebować więcej cierpliwości.  
  • Nie musimy przygotowywać kremu. Chłodnik z cukinii i ogórków możemy też przygotować w wersji z farfoclami. Bazylię i szpinak siekamy, cukinię i ogórki ścieramy na tarce na wiórki, a czosnek przeciskamy przez praskę. 
  • Zamiast bazylii możemy użyć np. koperku i/lub pietruszki. 
  • Na zdjęciu na górze chłodnik podany z liśćmi szpinaku i łyżeczką oleju z pestkami dyni po suszonych pomidorach. Takie połączenie jest idealne, ale równie dobrze sprawdzą się m.in. same pestki dyni, orzechy nerkowca albo pokruszone migdały. 
  • Przy takich proporcjach chłodnik jest dość luźny. Jeżeli chcemy gęstszy, bardziej kremowy, możemy część skyru pitnego zamienić na zwykły albo na jogurt grecki. 
  • Jeżeli nie zależy nam na dobijaniu białka, chłodnik równie dobrze można zrobić z kefirem albo zwykłym jogurtem. 

Mam nadzieję, że ten chłodnik z cukinii i ogórków spełni swoje zadanie. A dla ochłody polecam również — tym razem na słodko — sorbet brzoskwiniowo-ananasowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *