Dzisiaj pomysł na zdrową przekąskę. Ciasteczka owsiane idealnie sprawdzają się w roli czegoś słodkiego do kawy czy herbaty, ale równie dobrze spisują się jako mini deser wrzucony do lunchboksa czy co to tam się zabiera do szkoły lub pracy. Są dobre, takie nie za słodkie, sycące i całkiem przyjemne w użyciu. 😉 Nie kruszą się, nie lepią, nic tylko żreć.
Ciasteczka owsiane — lista składników
Z podanej ilości składników wyszło mi 13 ciasteczek i 8 batoników (do których używałam dwa razy więcej masy niż na ciasteczko).
Kcal & makro w jednym ciasteczku owsianym: 65 kcal, B: 2,8 g, T: 2,5 g, W: 7,2 g.
Lista składników:
- Płatki owsiane — 250 g,
- 2 jajka,
- Krem orzechowy (u mnie Wysokobiałkowy krem z orzechów ziemnych o smaku waniliowym z Go Active) — 100 g,
- Miód — 60 g,
- Proszek do pieczenia — 1 łyżeczka.

Jeżeli szukasz inspiracji na wykorzystanie płatków owsianych, sprawdź także przepis na proteinowe pancakes.
Jak zrobić zdrowe ciasteczka owsiane?
1. Ok. 80 g płatków mielimy w blenderze na proszek.
2. Zmielone i niezmielone 😉 płatki owsiane łączymy w misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej i — niestety — bardzo lepkiej masy.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra — dół).
4. Lepimy z masy ciasteczka owsiane, batoniki, cokolwiek 😉 i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy na środkowej półce do uzyskania złocistego koloru, ok. 15 — 20 minut.

6. Wystudzone ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku (słoik, pudełko do przechowywania żywności, woreczek strunowy itd.).
Uwagi, rady, pomysły i inne takie
- Można użyć płatków owsianych dowolnego rodzaju. Ciasteczka owsiane na zdjęciach powstały z płatków błyskawicznych, jednak piekłam je również z górskich i wychodziły równie dobrze.
- Punkt pierwszy można w zasadzie pominąć, jednak zmielenie części płatków sprawia, że wypiek faktycznie przypomina ciasteczko, a nie zlepek płatków. 😉
- Masa lepi się naprawdę bardzo mocno. Sprawę nieco ratują rękawiczki, ale niestety, tylko nieco.
- Po upieczeniu ciasteczka owsiane są dość miękkie; polecam wyjąć je razem z blachą, wystudzić i dopiero z niej zdjąć.
- To jest przepis na najbardziej podstawową wersję ciastek, jednak możemy dorzucać do masy różne dodatki: orzechy, pestki, kakao, wiórki kokosowe, suszone owoce, posiekaną czekoladę itd.
Kto by pomyślał, że coś tak zdrowego prostego może być aż tak smaczne? 😉 Jeśli masz swoje ulubione wariacje na temat ciasteczek owsianych, daj znać! Chętnie przetestuję je następnym razem. Dzięki!