Nie jestem fanką słodkich dań, ale czasem — tak mniej więcej raz w roku — mam ochotę na małą odmianę. Tym razem padło na proteinowe pancakes, czyli amerykańskie puszyste naleśniki. Zrobione ze skyru, płatków owsianych, jajek i masła orzechowego stanowią pełnowartościowy posiłek — mamy solidną porcję białka, błonnik i zdrowe tłuszcze. Czyli: można wcinać słodkie bez wyrzutów sumienia. 

Proteinowe pancakes — lista składników 

Z podanej ilości składników otrzymamy pięć naprawdę dużych porcji. 

Kcal & makro w jednej porcji: 415 kcal, B: 29,5 g, T: 15 g, W: 37 g.

Lista składników:

  • płatki owsiane — 220 g,
  • skyr naturalny — 600 g,
  • 4 jajka, 
  • mleko — 150 ml, 
  • masło orzechowe (u mnie krem z nerkowca Keto cashew nut nut crunchy) — 40 g, 
  • proszek do pieczenia — 4 płaskie łyżeczki, 
  • olej — 1 łyżka, 
  • cukier wanilinowy (można zamienić na erytrol czy inne słodzidło) — 16 g (1 małe opakowanie). 

Zobacz także: Białkowa pasta z zielonego groszku i jajek.

Jak zrobić proteinowe pancakes? 

1. Do kielicha blendera wsypujemy płatki owsiane, blendujemy na proszek/mąkę. 

2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do otrzymania gładkiej, dość gęstej (gęstszej i bardziej lepkiej niż przy zwykłych naleśnikach) masy. Ja używałam do tego blendera, w którym mieliłam płatki, ale zapewne szybciej uda się to zrobić mikserem. 

3. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką — używamy suchej, w masie mamy olej i masło orzechowe, więc nic nie powinno przywierać. 

4. Proteinowe pancakes smażymy na średniej mocy. Pankejki wychodzą grubsze niż naleśniki, więc potrzebują więcej czasu, a nie powinny się przypalać. Polecam najpierw wykonać próbę z jednym małym placuszkiem. 😉 

5. Przewracamy na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, a masa przybierze cieplejszy, złotawy odcień. 

proteinowe pancakes - amerykańskie naleśniki fit

Z czym podać naleśniki amerykańskie? 

Z czymkolwiek. 😉 Na zdjęciu jest krem z orzechów nerkowca, pokruszone migdały, banan, dżem i chudy twaróg wymieszany z mlekiem. Pasować jednak będą chyba wszystkie owoce, syrop klonowy, jogurty, rozpuszczona gorąca czekolada, jakieś puddingowe deserki (tak, jestem dziką fanką puddingów z Go Active i wciskałabym je wszędzie ;), orzechy i wszystko, co lubicie na słodko. 

I już — proteinowe pancakes gotowe. Idealne na śniadanie, obiad lub w ramach okołotreningowej przekąski. Wysokobiałkowe i pełne smaku, zaspokoją apetyt i dodadzą energii na cały dzień. Spróbuj różnych dodatków i stwórz swoją ulubioną wersję. I oczywiście daj znać, jak wyszły!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *